Gisterenmiddag rond lunchtijd speelde the Toon een thuisduel tegen Tottenham Hotspur. St. James’ Park was nagenoeg sold out. Beide teams kende een roerige zomer vanwege niet investeren in de selectie. Newcastle trok zeven spelers aan maar deed dit met beperkt budget en tot overmaat van ramp zag de club dat eigenaar Mike Ashley maar liefst 90 miljoen spendeerde in zijn bedrijfsleven om House of Fraser over te nemen. Dit tot grote frustratie van de achterban die eigenaar Ashley wijst op wederom niet nakomen van zijn woorden. Ashley had manager Rafael Benitez beloofd dat elke penny die de Club verdiend (transferinkomsten, tv gelden etc.) mocht investeren, dit bleef slechts tot een kleine 23 miljoen pond terwijl er meer dan 130 miljoen pond binnen kwam. The Toon Army stond gisteren bij de winkelketen Sports Direct in Northumberland Street om het vertrek van Ashley op te eisen. Een kleine 1000 man waren afgekomen en door middel van spandoeken, spreekkoren en fysieke aanwezigheid was er protest. Mike Ashley moet zich overigens ook politiek verantwoorden aangezien de lokale overheid een petitie in handen heeft gekregen en onderzoek doet. Spurs kreeg kritiek van de achterban vanwege geen enkele transfer, ins en outs.

Er werd gevoetbald, the Toon begon alleen met aanwinsten Martin Dubravka en Kenedy die vorige seizoen ook al in onze dienst waren. Doelman Dubravka werd permanent overgenomen van Slavia Praag en Kenedy werd opnieuw geleend van Chelsea. The Spurs begonnen sterk aan dit duel en onze verdediging stond onder druk. Nadat eerder een schot van Lucas Meira geblokt werd, schoot Christian Eriksen de bal naast. Echter dook Martin Dubravka de bal naast (achteraf was dit niet nodig aangezien de bal ruim naast ging). Deze fout werd afgestraft uit de resterende corners. Via een header van Davidson Sanchez, kon Jan Vertonghen de bal richting doel koppen. De bal ging via onderkant lat en lichaam Dubravka het doel uit, maar de doellijn technologie kende een antwoordt; de bal bleek 9 millimeter over de doellijn en the Spurs werd een doelpunt erkend; 0-1. Een fikse domper voor the Toon al kwam men snel met een passend antwoordt. Via een aanval kon Matt Ritchie de bal over de rechterkant perfect indraaien. De indraaiende bal belandde op het hoofd van Spanjaard Joselu die met een lichte touch de bal naar de verre hoek wist te koppen, doelman Hugo Lloris stond erbij en keek ernaar; 1-1. De eerste twintig minuten speelden zich af in een hoog tempo en was geen moment saai. Dele Alli wist de 1-2 binnen te koppen na een aflopende aanval waarop de afgevallen bal werd opgenomen door back Serge Aurier. De Fransman krulde de bal the box in en bij de tweede paal knikt Alli de bal diagonaal langs doelman Dubravka. Daarna waren de gastheren sterker en zag men een kopbal van Davidson Sanchez vanuit een corner rakelings naast gaan. The Toon was aanvallend op dat moment onmachtig al ging een inzet van Cairan Clark, na een scrimmage, rakelings naast. Men kende de pech dat er geen Newcastle been tegen de lage voorzet kwam, anders was het zeker een treffer geweest. Daarbij ging een schuiver net buiten the box van Paul Dummett naast. Half time score, 1-2.

Newcastle United begon ontketend aan de tweede helft. Een voorzet werd uit the box gehaald door Spurs waarop Jonjo Shelvey een luchtduel won en hiermee Mohamed Diame deed lanceren. De Afrikaan nam de bal perfect aan en liet de bal met stuit vallen. Diame haalde uit en zag de bal uiteindelijk snoeihard de paal raken. Een start sein voor een leuke tweede helft werd hiermee ingezet, want beide teams speelden vol overgave en namen de leuke start uit het eerste bedrijf mee. Spurs kende een goede kans met ex-Toon speler Moussa Sissoko die van dichtbij hard uithaalde maar goalie Dubravka verrichte een prachtige parade en na defensief geklungel bij the Magpies kon Dele Alli vanuit een voorzet van dichtbij scoren, maar de jonge Engelsman raakte de bal verkeerd met zijn bovenbeen en hiermee kon Martin Dubravka de bal uit de lucht doen plukken. Newcastle kreeg in deze fase een niet te missen kans voor Kenedy. De Braziliaan stond links helemaal vrij waar het spel zich deed afspelen aan de rechterzijde. Joselu kwam in balbezit en met een fantastische steekpass bereikte hij Kenedy. Laatste kende vrije doortocht richting Spurs-goalie Lloris maar the first touch was poor en hiermee verspeelde de Braziliaan zijn kans. Ook in de rebound (Kenedy kon alsnog inschieten bij de korte hoek) ging het mis aangezien Kenedy koos om de bal breed te leggen waar Spurs de bal vervolgens kon weg werken. Daarbij kreeg Ayoze Perez vanuit een corner en een scrimmage een schietkans, maar van dichtbij stuitte de Spanjaard op de benen van Hugo Lloris. Met een half uur nog op de klok kwam Salomon Rondon in de ploeg voor Joselu. De Venezolaans international maakte hiermee zijn debuut voor Newcastle United. De druk hield aan en Newcastle was op zoek naar een terechte gelijkmaker. Diezelfde Rondon werd 10 minuten voor tijd gevonden door een splijtende pass van Jonjo Shelvey. Rondon kapte zijn tegenstander weg en haalde uit. De inzet werd gesmoord vanwege een tackle en ging met een boog over doelman Lloris heen. Echter spatte de bal uiteen op de deklat en raakte Newcastle opnieuw het aluminium.  Ondertussen kwam Japanner Muto in de ploeg voor Ayoze Perez waarmee ook de Aziaat zijn debuut maakte voor Newcastle United. Een slotoffensief volgde maar helaas was Newcastle niet bij machte om de achterstand weg te poeten. Spijtig was dat DeAndre Yedlin (hij kende een lastige middag met tegenstander Dele Alli) aan het eind van dit duel geblesseerd moest afhaken. De Amerikaan kwam volledig verkeerd terecht en liep een knieblessure op. De blessure leek ernstig en de kans is zeer aannemelijk dat hij enkele weken out of play is. Uiteindelijk floot referee Martin Atkinson het duel af en zo verliest Newcastle haar seizoen opener zuur met 1-2 waar een gelijkspel zeker terecht was geweest.

Opstelling, goals, kaarten en wissels zie uitslagen.