The Toon speelde hedenavond tegen Oxford United. Dit binnen het kader van the Emirates FA Cup. Het betrof een replay aangezien men eerder op St. James’ Park niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel. Karl Darlow nam de plek onder laat waar, Martin Dubravka kreeg rust. Lejeune, Schar en gebroeders Longstaff kregen een basisplek toegewezen wat al reeds wat toegezegd door Head Coach Steve Bruce.

Newcastle United speelde zoals het aan haar stand verplicht was tegen the League One side, dominant en zoekend naar een snelle treffer. Men kende het meeste balbezit en er hing geen vuiltje aan de lucht. Via Sean Longstaff kwam men terecht op voorsprong. The Geordie rondde een aanval goed af door een pegel te schieten waar de bal snoeihard het net raakte; 0-1. The Toon bleef doorspelen en kreeg enkele goede kansen. Uiteindelijk was het miljoenen aankoop Joelinton die een prima aanval doeltreffend afronde door met een bekeken schuiver Oxford United-goalie Simon Eastwood te slim af te zijn. De Braziliaan faalde dus niet oog in oog en scoorde, 0-2. Al met al een prima eerste helft. Een domper was dat uitgerekend Joelinton voor rust nog het veld moest ruimen door een blessure. Joelinton werd vervangen door Allan Saint-Maximin.

De tweede helft vangt aan en er gebeurd tijdens niets. Zowaar kreeg the Toon nog enkele kansen maar men verzuimd om het duel definitief op slot te gooien. Newcastle werd met de minuut gemakzuchtiger en het veldspel wat schandalig slecht. Het onheil riep men steeds hardnekkiger over zich af en Oxford United kwam beter in haar spel. Dit leidde zes minuten voor tijd tot een free kick, net buiten the box van the Toon. Liam Kelly – ex Feyenoorder – trapte de bal fijn en passeerde de duikende Karl Darlow die met zijn vingertoppen de bal in het zijnet bokste; 1-2. Het geloof was compleet onnodig volledig terug bij de thuisploeg en men werd dreigender. The Toon raakte volledig in paniek en men liet een wanvertoning zien. In the dying seconds kreeg Oxford United een free kick. Zelfs goalie Eastwoord nam de moeite en ging mee. De vrije trap werd afgeslagen en via via volleerde Holland de bal diagonaal perfect, zijn inzet belandde tegen de touwen en de terechte gelijkmaker was een feit; 2-2. In slechts zes minuten kantelde het duel volledig en Newcastle United mag de schaamrood op de kaken eisen aangezien men zich als makke schapen naar de slachtbank liet leiden. Extra time!

Extra time ging in en gelijk kregen de gastheren een dot van een kans. Een lage voorzet maakte een scrimmage waar Matt Ritchie met een blok een doelpunt wist te voorkomen. The Magpies lieten deze helft van de verlenging niets zien en werd bij vlagen compleet weggespeeld door Oxford United. Een vrije trap van Liam Kelly ging net over. Bij the Geordies speelde Allan Saint-Maximin als een van de weinige sterk, zijn schot werd gepareerd door Simon Eastwoord.

De tweede helft van de verlenging werd een dominant Newcastle. Eindelijk werd men wakker en leek het besef te komen dat men een slechte wedstrijd liet zien aan haar 1800 meegereisde Toon Army. Via Atsu, Allan Saint-Maximin en Yedlin kreeg men goede kansen maar scoren deed men niet. Oxford United leek moe gestreden en slechts twee minuten voor het verstrijken van de extra time voorkwam Allan Saint-Maximin een beker blamage dan wel het nemen van penalty’s door een prima individuele actie te dribbelen, naar binnen sneed en snoeihard de bal tegen de touwen joeg; 2-3. Dit was tevens final score.

Voor het eerst sinds 14 jaar bereikte Newcastle United de vijfde ronde van the FA Cup. De manier waarop is echter zacht gezegd zeer bedenkelijk. Het is tevens de derde wedstrijd op rij dat the Toon een zeer zwakke prestatie liet zien. Head Coach Steve Bruce begon hiermee lichtelijk onder druk te staan. Het vertoonde veldspel moet absoluut beter. In de vijfde ronde treft met een uitduel tegen WBA.

Pain in the Arse!!