Newcastle United speelde gisterenmiddag een uitduel bij Tottenham Hotspur. In een zon overgoten Tottenham Hotspur Stadium zag men dat de thuisploeg er wederom voor koos om Christian Eriksen op de bank te houden terwijl zuid-Koreaan Son terugkeerde na een schorsing. Bij the Toon verdrong local boy Sean Longstaff een plek op het middenveld ten koste van Jonjo Shelvey.

Tottenham Hotspur kende verre weg het meeste balbezit maar de defensieve organisatie van the Magpies stond vandaag als een huis. Men had ongetwijfeld veel geleerd van de blamage bij Norwich City. The Toon speelde in een 5-4-1 formatie en gokte op de counter. Thuisploeg Spurs kon zeker in de eerste twintig minuten niet creëren ondanks het vele balbezit. Aanvallen eindigde met voorzetten die voorlangs gingen of men kwam niet verder dan the box en zodoende kon Newcastle eenvoudig overeind blijven. Een fikse tegenvaller was wel dat Fransman Allan Saint-Maximin vroegtijdig gewisseld moest worden. Hij keerde juist terug van een blessure maar moest nu vervangen worden door Christian Atsu die weer terugkeerde na een blessure. De Afrikaan zal later in deze helft een belangrijk aandeel hebben. Enfin, het duel vangt verder aan en Spurs claimen ondertussen een penalty maar een sterke tackle van Fabian Schar was reglementair en referee Mike Dean zag hier geen strafschop in. Newcastle United komt op den duur aanvallend ook meer uit haar schulp en creëert een fantastische counter. Vanuit achteruit wordt Joelinton bereikt. De Braziliaan speelde een sterke pot en was een goed aanspeelpunt. Joelinton passt de bal breed op de instormende Sean Longstaff. Waar the Geordie eigenlijk de bal breed had moeten leggen, dribbelde hij en vuurde hij vervolgens een verwoestend schot richting Spurs-goalie Hugo Lloris. De Fransman kende veel moeite met dit schot en bokste de bal over het doel. Uit de resterende corner volgde vervolgens niet maar een letterlijke warning call was afgegeven. Even later was het wel raak voor the Magpies. Men zet een aanval op via vele schijven en kent geen druk vanuit the Spurs. Over links vindt Matt Ritchie uiteindelijk Atsu die dribbelt en met een listige stift Joelinton vindt, de Braziliaan neemt de bal perfect aan en schoot de bal hard in de korte hoek, 0-1. Op dat moment / in die fase een terechte voorsprong. Na de goal stond the Toon een lange tijd onder druk. Spurs krijgt kansen en claimt wederom een penalty. Son treft met een fantastische volley op de vuisten van onze goalie Martin Dubravka en Lucas Moura krijgt een niet te missen kans in the dying seconds van de eerste helft maar de Braziliaan schoof de bal bij de tweede pal na een afgemeten voorzet naast. In het duel tussen onze captain Jamaal Lascelles en Harry Kane ging Spurs vol voor een penalty aangezien er een worstelpartij ontstond waarin beide met volle overgave naar de grond gingen. Echter zag zowel referee Mike Dean als de VAR geen penalty en gaat the Toon met een 0-1 voorsprong aan de Engelse blended tea.

In de tweede helft zien we een bedrijvig Spurs wat met alle man en macht zocht naar de gelijkmaker. The Toon stond volledig onder druk maar met een fantastische back four kon men vele voorzetten, passes en schoten blokkeren. Met name Geordie Paul Dummett speelde een puike partij en zal uiteindelijk bekroond worden met titel ‘man of the match’. Newcastle United stond onder enorme druk en Spurs manager Pochettino bracht ondertussen Christian Eriksen en Lo Celso in de ploeg voor meer creativiteit. Deze kwam er ook en er ontstonden kansen. Martin Dubravka moet enkele keren goed optreden om zijn clean sheet te houden en onze verdediging weerhield vele gevaarlijke voorzetten. Lucas Moura kreeg namens Spurs wederom een niet te missen kans maar de aanvaller volleerde bij de tweede paal – na een voorzet – de bal al stuitend vol te raken en de bal belandde into the stands. Harry Kane was de hele middag onzichtbaar en kreeg een mogelijkheid maar hij maaide volledig langs de bal en schampte hem, waardoor the Toon de bal weg kon schieten. Newcastle kreeg in de slotfase via de counter een goede kans. Een combinatie tussen Miguel Almiron en Joelinton zorgde ervoor dat Almiron de bal kreeg. De kleine, technische en bal kundige zuid-Amerikaan schoot vanuit de draai en zag zijn inzet rakelings over gaan. In de daaropvolgende corner kwam niets voort. Na dik 97 minuten floot referee Dean het duel af en verbaasde the Toon weer eens vriend en vijand door ditmaal te stunten in London, final score 0-1.

Eindelijk een vechtend Newcastle United gezien met een tactisch plan waarin men een puike prestatie neerzette. Door de winst heeft men de aansluiting gevonden met vele ploegen. Volgende week wacht Watford thuis wat een absolute must win is.