Zondag 21 juni 2020, eindelijk is het dan zover! Na maanden lockdown vanwege Covid-19 werd de bal weer gerold op St. James’ Park. Head Coach Steve Bruce voerde t.o.v. haar laatste duel bij Southampton een wijziging door, Joelinton begon in de basis ten koste van Dwight Gayle. Bij the Blades keerden Fleck en O’Connell terug na blessureleed.

The Blades begonnen voortvarend aan dit duel. Men kreeg twee free kicks mee waarvan beide dreigend waren en onze goalie Dubravka moest ingrijpen door eenmaal een bal weg te boksen. Daarna kantelde the game en kwam het in evenwicht. Newcastle United zag een poeier van Matt Ritchie gestuit worden door Blades-goalie Henderson en men kreeg vanuit de counter een enorme kans. De zeer sterk spelende Alain Saint-Maximin stuurde Almiron weg. Laatste dribbelde een lange weg en gaf een steekpass op Joelinton, de Braziliaan kwam oog in oog met Henderson maar zijn inzet was absoluut pover en de bal belandde in de handen van Henderson wat maakt dat een enorme kans teniet werd gedaan. Joelinton kreeg overigens later een gele kaart, nadat hij in een klein opstootje kwam met Joe Egan die eveneens geel kreeg.

De tweede helft werd van beide zijde stukken beter. Echter had the Toon het meeste overwicht en the turning point was de sending off van Joe Egan. De verdediger hield Joelinton vast en deze gele kaart was niet meer dan terecht, tweemaal geel en inrukken was het gevolg. Newcastle United speelde de man meer situatie daarna perfect uit. Vanuit een inworp nam de eveneens sterk spelende Matt Ritchie de bal mee en begint aan een lange run, hij crost een lage voorzet maar door geklungel / een uitglijder van the Blades kwam de bal voor de voeten van Alain Saint-Maximin die met een schuiver de bal in het net zag belanden, 1-0. Newcastle United was sterker maar zag vanuit het niets een voorzet komen waar captain van the Blades Billy Sharp bij de tweede pal kon inkoppen maar gelukkig voor ons was het vizier niet ‘Sharp’ en ging the header naast, daar kwamen we goed mee weg. Newcastle United bleef goed doorspelen en men was dominanter. Na een bal herovering op het middenveld, speelt Isaac Hayden de bal breed naar Ritchie. De Schot begon weer aan een lange dribbel en haalt net buiten the box verwoestend uit, zijn inzet was zo hard dat Blades-goalie Henderson de bal alleen heeft horen suizen; 2-0. Matt Ritchie bekroonde zijn sterkte optreden met een schone treffer. Met een comfortabele voorsprong lijken de drie punten in de tas, al kreeg Sheffield United vanuit de counter – na een goede actie van Billy Sharp – nog een enorme kans maar aangezien medespeler de bal veel te druistig schoot, belandde de bal into the stands. Newcastle United bleef zoeken naar een derde treffer en had deze moeten hebben met Miguel Almiron. Alan Saint-Maximin was een ware plaag en speelde zichzelf aan de rechterkant vrij met fraaie actie. Zijn voorzet was ook nog goed maar Almiron schoot de niet te missen kans veel te sober in wat maakte dat Henderson de bal braaf kon pakken. Echter kwam de derde goal alsnog. Sheffield United raakte op het middenveld de bal knullig kwijt, ASM (Alain Saint-Maximin) speelde de bal door op Joeliton, deze speelde de bal vervolgens breed op Almiron die uiteindelijk een lage voorzet gaf op Joelinton. De Braziliaan die ‘desperate’ joeg naar een eindelijke goal, kreeg de bal voor zijn voeten en schoof van dichtbij treffend binnen, 3-0. Joelinton met de enorme druk van record aankoop speelde vandaag goed en had eindelijk na 26 Premier League games doelpunt droogte zijn treffer te pakken. Nu de zege een feit was volgden links en rechts de nodige wissels. The Toon speelde het duel solide uit en won uiteindelijk met een clean sheet, final score 3-0.

Buiten the pitch ook goed nieuws. Joelinton gaat vader worden gezien zijn manier van juichen en de Club is zeer nabij contractverlenging voor Andy Carroll en Javier Manquillo. Carroll gaat een jaar bijtekenen en Spanjaard Manquillo gaat voor een langdurige verbintenis. Matty Longstaff heeft een aanbod in beraad (de nodige druk komt ook vanuit Udinese) en Nabil Bentaleb heeft te kennen gegeven graag definitief naar Tyneside te willen verkassen. Will be continued! Next game; Woensdag 24 juni, Aston Villa thuis.