Newcastle United speelde gisterenavond een thuisduel tegen Burnley. Voor beide ploegen was dit een zeer belangrijk duel om een gat te maken met the relegation zone. Met name voor the Magpies was een driepunter nodig.
Manager Rafael Benitez kende een verrassende wending in zijn opstelling; DeAndre Yedlin werd vervangen voor Javier Manquillo en ‘Rafa’ ging spelen in een 3-4-3 formatie. Burnley kende een late onverwachte afmelding van Westwood vanwege griep. Hierdoor kwam er een basisplek voor IJslander en oud AZ’er Gudmundsson.

Newcastle United oogde gretig en liet direct zien dat men vol voor de winst speelde. Burnley kwam er amper aan te pas en met name in de duels en de daarop volgende tweede bal situatie werden gewonnen door Newcastle United. The Magpies kende het meeste balbezit en heerste. Echter kwam men niet door de defensie van the Clarets. Men was niet nauwkeurig in de passing m.b.t. de laatste fase van een opgezette aanval. Een pass Miguel Almiron op Ayoze Perez was net te scherp en een voorzet van Matt Ritchie was eveneens net te scherp voor de inlopende Salomon Rondon. Daarbij kon Miguel Almiron in vrije positie uithalen, maar zijn inzet miste kracht en het rolletje kwam in de handen van Clarets keeper Tom Heaton. Je merkte dat the Magpies aanspraak hadden op een openingstreffer aangezien men heer en meester was tegen een zwak spelende Burnley. De treffer viel eigenlijk vanuit het niets. Zwitser Fabian Schar kreeg de bal, stormt op en haalt vervolgens verwoestend uit. Zijn harde streep raakt de paal en via de binnenkant paal belandde de bal in het dak van het doel; 1-0. Een prachtige poeier leverde een terechte voorsprong op. Na de openingstreffer bleef the match hetzelfde: Newcastle United drukte door en wilde meer, Burnley speelde zwak en wiste geen raad met het agressieve spel van the Magpies. De tweede treffer van the Toon viel uit een corner. Matt Ritchie nam deze op zich, er ontstond een kleine scrimmage en uiteindelijk kon onze local lad Sean Longstaff de bal vanuit de draai hard en diagonaal inschieten. De bal belandde in de verre hoek, raakte het net en de 2-0 was een feit. Voor Longstaff zijn eerste goal namens Newcastle United. The Magpies lieten de teugels ietwat vieren en Burnley werd zomaar gevaarlijk. Dit vanuit standaardsituaties waarin men de bal ouderwets kick and rush in onze box pompte. Via de trap kwam de bal terecht bij aanvaller Chris Wood. De Nieuw-Zeelander nam de volley en zijn stuitte op de zeer sterk keepende NUFC-goalie Martin Dubravka. De Slowaak wiste de bal weg te boksen en onze verdediging ruimde de bal vervolgens weg. Vlak voor rust opnieuw een standaardsituatie van Burnley die voor gevaar zorgde. De bal werd erin gepompt, er volgde een aantal headers en uiteindelijk kon James Tarkowski van dichtbij volleren maar een niet te missen kans werd teniet gedaan, zijn inzet belandde in the stands. Newcastle United ging rusten met een 2-0 voorsprong op zak.

Newcastle United ging na de rust met dezelfde namen en rugnummers de wei in, Burnley voerde een wijziging door; Robbie Brady kwam in de ploeg voor Dwight McNeill. Burnley zette licht druk en the Toon kon vanuit de druk een counter voortzetten. Ayoze Perez (speelde een goede pot) zette Miguel Almiron aan de sprint. De zuid-Amerikaan dribbelde listig en kwam oog in oog met goalie Heaton. Echter kon Almiron de bal punteren en stuitte hij op de benen van de ervaren Burnley goalie. Uit de resterende corner kwam niets voor. Er volgde een lange periode een slecht schouwspel. Newcastle geloofde het wel en liet het initiatief over aan Burnley. The Clarets wilde wel maar men liet een zeer povere match zien. Burnley manager gooide good old Peter Crouch in de ploeg en men wilde hem betrekken door de lange bal te hanteren. Dit resulteerde slechts in een mogelijkheid die vanuit een corner kwam. Brady nam de bal en andere invaller Matej Vydra kreeg in de scrimmage een mogelijkheid maar er stonden veel Newcastle United benen hem in de weg en uiteindelijk kon de bal weggeruimd worden. Miguel Almiron en Sean Longstaff kregen een publiekswissel aangezien beide een hele goede match speelde. Met name Longstaff solliciteerde na een uitnodiging om opgenomen te worden in de Engelse selectie voor de komende interlandperiode. Uiteindelijk gaf de slecht fluitende referee Craig Pawson zeven minuten blessuretijd aan vanwege een blessurebehandeling van onze invaller Mohamed Diame. De Afrikaan kreeg een elleboog van de zeer frustrerende Peter Crouch. Diame liep hierbij een snee op die met dokterswerk vakkundig behandeld moest worden. In de blessuretijd zette Burnley nog wel een offensief in maar Newcastle United hield simpel stand. Final score, 2-0.

Newcastle United boekte een belangrijke zege en bleef voor de vierde maal op rij thuis ongeslagen. Het gat met the relegation zone is nu zeven punten. Rafael Benitez nestelde de ploeg vaster in de middenmoot en men kan zelfs gaan voor een evenaring van het vorige seizoen. Matt Ritchie speelde zijn 100e wedstrijd in the Premier League en alweer zijn 400e in het Engelse betaalde voetbal. Next game; West Ham away.