Zaterdag jongstleden speelde Newcastle United een lunchtime kick off duel tegen Manchester City. De huidige landskampioen mistte centreback Laporte en goalgetter Sergio Aguero. Bij the Toon verving Spanjaard Javier Manquillo de geblesseerde DeAndre Yedlin. Head Coach Steve Bruce hield ondanks kritiek van buitenaf zich vaste aan zijn drie voorhoede spelers; Almiron, Joelinton en Saint-Maximin.

Manchester City kende in de openingsfase het meeste balbezit. Men was dreigend en onze verdediging moest enkele steekpasses en voorzetten keren. De druk hield aan en Newcastle United probeerde te counteren. De opkomende stoomlocomotief Saint-Maximin creĆ«ert een eigen kans, maar zijn inzet ging in de handen van Man.City goalie Ederson. De druk van the Citizens hield aan en een doelpunt hing in de lucht. Eerder mistte Raheem Sterling een goede kans maar de kans daarop was de Engelsman wel trefzeker. Via de kluts kreeg hij wederom de bal en maakte hij een one-two met David Silva, laatste gaf een listige hakbal waarop Sterling in vrije positie doeltreffend raak schoot. Hij raakte de bal met binnenkant voet door de bal in de verre hoek te krullen; 0-1. Op dat moment een terechte voorsprong. Echter bleef the Toon knokken en zat men in fases zeker in de wedstrijd. Na de openingstreffer werd men beter en had men ook direct een passend antwoord. Jetro Willems zet een aanval op en maakt een one-two met Miguel Almiron. Willems stoomt the box in en met een venijnig schot schoof onze landgenoot de bal in de verre hoek. Doelman Ederson kende geen antwoordt op het droge schot en St. James’ Park ontploft aangezien de bal in het net lag, 1-1. Daarna bleef het duel zich in een hoog tempo afspelen en moest onze defensie enkele keren flink aan de bak om groter averij te doen besparen. De sterk keepende Martin Dubravka hield ons op de been met enkele goede parades. Zo was hij alert op een inzet van Riyad Mahrez en David Silva. Zodoende gingen wij met een 1-1 stand aan de thee.

Twee ongewijzigde teams gingen weer de wei in voor de second half. Het was een kopie van het eerste bedrijf; Manchester City dominerend en Newcastle speelde heel compact en loerde op de counter. Onze defensie kende weer overuren incluis goalie Martin Dubravka. Vooral in de laatste fase regende het kansen voor de gasten. Gabriel Jesus liep oog in oog met onze goalie Dubravka maar de Slowaakse goalie van the Magpies bleef koel en keerde de inzet met zijn benen, in de daaropvolgende rebound schoot Kevin de Bruyne tegen de benen van Federico Fernandez waarop City een corner restte waar niets uit kwam. De druk hield aan en Newcastle United vocht voor elke meter. Men wilde per se een punt behouden en stond onder geweldige druk. Man. City invaller Bernardo Silva kreeg vanuit de kluts zowaar de bal voor zijn voeten, maar de Portugees schoot in vrije positie de bal veel te gehaast en ging zijn inzet ruim naast. Hier kwamen we ontzettend goed mee weg, want dit was een 110% procent kans waar Silva normaliter wel raad mee weet. Het duel stevent inmiddels af in de laatste minuten als Kevin de Bruyne uit weg verdediging werk de bal tot zich kreeg, net outside the box. De Belg haalde trekker over en een knetterhard schot belandt via de onderkant van de lat in het dak van het doel, 1-2. Een schitterende goal brak onze harten en het duel leek af te stevenen op een nipte maar terechte nederlaag. Echter, Newcastle ging de rug nog eenmaal rechten en werd na de tegentreffer dreigend. Er volgt een goede slotfase waarin the Magpies met ziel en zaligheid zocht naar een punt. Vooral Almiron, invaller Atsu en Jonjo Shelvey lieten zich gelden. Almiron, Atsu en Manquillo zetten een goede aanval op waarin laatste door Fernandinho werd getoucheerd. Christian Atsu bedacht zich geen moment, nam de vrije trap snel door de bal breed te leggen op de inlopende Jonjo Shelvey. Shelvey raakt de bal vol met de binnenkant van zijn voet. Net outside the box draaide de bal naar de verre linkerhoek en spatte de bal onhoudbaar langs Ederson tegen de touwen. St. James’ Park kwam in een absolute vreugde extase, een climax was bereikt. Shelvey scoorde de gelijkmaker en liet mede hiermee blijken dat hij dolgraag bij Newcastle United wil blijven. De aanvallende middenvelder liet zowel voor als na het duel blijken absoluut te willen vechten voor een langer verblijf in Tyneside. Een zinderende slotfase volgde in blessuretijd waar Raheem Sterling al inglijdend nog een dot van een kans kreeg, maar een fantastische katachtige duikende reflex van Martin Dubravka maakte dat de Slowaak met zijn rechter onderarm de bal kon pakken en vervolgens braaf in zijn handen kon houden. Referee Chris Kavanagh floot het duel ten einde en the Toon pakt een zeer verdienstelijke punt tegen Manchester City. Final score, 2-2.

Next game: Sheffield United away, donderdag 5 december op Bramall Lane. Kick off 20.30 uur Dutch time.