Newcastle United speelde zaterdag j.l. binnen het kader van the Emirates FA Cup een bekerduel tegen Rochdale. The Toon kende vele blessures en gaf enkele wissels speelminuten. Matt Ritchie keerde terug na maandenlang blessureleed, de Schot begon wel op de bank.

Newcastle United speelde een hele sterke eerste helft. Er was totaal geen sprake van onderschatting en men speelde de thuisploeg – gezien aan hun stand verplicht – volledig zoek. Na diverse gevaarlijke aanvallen, corners en voorzetten scoorde Miguel Almiron een fantastisch doelpunt door de bal vol op de pantoffel te raken, 0-1. The Toon kreeg met name via Joelinton diverse kansen. De Braziliaan ontpopte zich tot een resolute miskoop. Hij slalomde langs diverse spelers kwam oog in oog met Rochdale-goalie maar zijn afronding was verre van overtuigend, hij schoof de bal naast in een niet te missen kans. Het oogde zielig, bijna medelijdend. Enfin, the Magpies drukten door in een prima veldspel en zag met Joelinton, Almiron en Yedlin nog beste kansen voor een tweede treffer maar men liet het volledig na. Al met al een puike eerste helft en gespeeld volgens verwachting maar men beloonde zichzelf niet.

Zo goed de eerste helft was, zo slecht was het tweede bedrijf. De thuisploeg rook bloed en met name teenager Matheson en middenvelder Rathbone gaf de thuisploeg geloof en glans. Na een goede pegel van Rathbone was dit hun eerste gevaar in het duel. Diezelfde Rathbone kreeg even later via de kluts plus dribbel de bal gelukkig mee en kwam oog in oog met onze goalie Martin Dubravka maar onze Slowaakse sluitpost keerde zijn inzet uitstekend met goed benenwerk. Echter was dit het definitieve kantelpunt. The Toon liet een malaise zien, een collectieve wanprestatie met als lijdend voorwerp Joelinton. Tot overmaat van ramp moesten Muto en Miguel Almiron het veld verlaten vanwege blessures. Respectievelijk een heup-en liesblessure. Het geloof bij Rochdale en men kreeg uiteindelijk loon naar werken. Via de opkomende youngster Matheson kwam de bal ietwat gelukkig voor de voeten van de ervaren aanvaller Wilbraham. De 40-jarige rondde van dichtbij het karwei af door met een droge knal de bal tegen de touwen te schieten, 1-1. Newcastle United leek aangeslagen en kwam onder grote druk. The Toon ontsnapte aangezien een knal van Rathbone met moeite werd gepareerd door Dubravka en men bij Rochdale in de rebound de paal trof. Uiteindelijk bleef het bij 1-1 en mag je vanuit Newcastle United oogschouw spreken van een ‘shambolic’ performance.

Newcastle United liet in de tweede helft een absolute lachwekkende vertoning zien. De 3200 afgereisde Toon Army floot met daarbij behorende ‘boe’ terecht hun ongenoegen zien. Men speelt op dinsdag 14 januari een replay op St. James’ Park tegen Rochdale. Kick off, 20.45 uur Dutch time.