Newcastle United speelde gisteren een Monday night away game tegen Burnley. Een heuse degradatiekraker aangezien beide ploegen zes kende en bij winst tijdelijk afstand neemt van the bottom three. De wedstrijd werd onverwachts met een half uur uitgesteld. Dit vanwege een medical treatment van een van de assistenten die overigens wel in bewustzijn naar het ziekenhuis werd gebracht. Manager Rafael Benitez koos voor Cairan Clark als extra centreback. Newcastle speelde inĀ  een verkapt 5-3-2 systeem met hoge backs.

Het duel begon gezapig en the Toon speelde qua balbezit slordig. Men liet het initiatief over aan de gastheren die ondanks het vele balbezit geen raad wist. Compleet vanuit het niets viel een vroege treffer. Newcastle United zette een aanval op die leek te smoren, maar Kenedy wist de bal nog breed te leggen op Fernandez. Laatste leverde een schot af die onderweg via het been van Burnley captain Mee getoucheerd werd en over doelman Joe Hart vloog, 0-1. Newcastle United was gezeteld en kon nu nog meer achteroverleunen op de solide defensie. Burnley trachtte wel maar onze organisatie stond als een huis en Rafa’ tactiek werkte formidabel. Newcastle United speelde niet groots maar werd in de counter attack wel dreigend aangezien Burnley achterin veel ruimte weg gaf. Zo versierde the Toon een corner die listig werd genomen en de in bloedvorm verkerende Koreaan Ki de bal voorgaf. De bal viel op het hoofd van Cairan Clark die zeer knap de bal in de verre hoek wist te koppen, 0-2. Binnen no time stond Newcastle United op een ideale voorsprong. Ook na deze treffer veranderde er weinig in het spelbeeld. Burnley was arm in balbezit en Newcastle leunde op de voorsprong plus de organisatie. Echter gaf the Toon vlak voor rust een treffer weg. Mee pompte de bal in onze box en Welshman Vokes was Clark te slim af in het duel en kopte de bal met een boog over onze goalie Martin Dubravka heen, die overigens wel erg ver uit zijn doelgebied stond, 1-2. De thuisploeg rook bloed en zette een first half offensief op, maar men kwam niet verder dan een moeilijke kans voor Chris Wood die zijn dropkick uiteindelijk in the stands zag belanden. Half time score, 1-2.

Twee ongewijzigde teams kwamen terug van hun English blended tea. The Magpies gingen minder behoudend spelen en waren in de eerste 10 minuten dominerend. Zo brak DeAndre Yedlin dwars door de defensie van Burnley heen en kon de rappe Amerikaan de bal nog breed leggen op Matt Ritchie. De Schot kreeg een niet te missen kans maar schoot de bal tot iedereens verbazing naast. The miss of the season is bij deze genoteerd. Burnley bleef hierdoor in leven en kreeg met Chris Wood twee hele goede kansen maar de Nieuw-Zeelander miste scherpte en trof Martin Dubravka en de tribune als eindstation. De druk hield aan en Newcastle speelde zich hier soms knap uit met een paar goede counters. Zo kreeg de inmiddels ingevallen Joselu de kans om het duel op slot te gooien, maar de Spanjaard (hij werd knap weggestuurd met een listige steekpass van Perez) trof de paal. Burnley ging wederom een slotoffensief produceren en pompte letterlijk met Hart (de doelman ging in de slotfase vaak mee in onze box) en ziel de bal in onze box die onze goede organisatie niet konden breken. Newcastle kreeg zelfs nog de mogelijkheid om het lege doel te bestormen, maar de counter werd zeer slecht uitgespeeld. Burnley kreeg nog eenmaal de kans om tot een doelpunt te komen, maar een free kick belandde op het hoofd van Wood die de bal over het doel kopte. Final score, 1-2.

Newcastle boekte een zwaarbevochten zege waarin het vergat om het duel eerder op slot te gooien gezien de kans van met name Ritchie maar ook Joselu. The Magpies klommen met de zege op zak naar plek 13 en staan nu 4 punten los van the relegation zone. Daarbij brak the Toon the old misery aangezien het de vloek van de maandagavond wist te doorbreken met een zege.

Next game: West Ham United at home, zaterdag 1 december om 16.00 uur Dutch time.