Het seizoen 2019-2020 zit er bijna op. Vanwege de Corona crisis kreeg the Premier League pas een vervolg in de zomer na een lange vertraging. Newcastle United wist zich relatief snel veilig te spelen maar het seizoen gaat als een nachtkaars uit. Tijd voor een grondige evaluatie, from rock to bottom. Een ding is zeker, er moet echt het nodige gaan veranderen.

Take over saga:
Het duurt inmiddels wel erg lang wat betreft ‘the take over’. Huidige eigenaar Fat Cockney Bastard Mike Ashley heeft de verkoop naar PIF allang erkend en officieel ondertekend, kortom zelfs de meest gehate man binnen Geordieland wil meewerken. Ashley heeft de selectie al te woord gestaan dat hij voornemens heeft om de club ‘as soon as possible’ te verkopen. Echter blijft the Premier League moeilijk doen om tot een ‘go’ te gaan vanwege de Arabische Premier League live uitzendrechten (streams) oorlog tussen Qatar en Saudi-ArabiĆ«. Niemand heeft nog een enkel idee hoe, wat, waar en wanneer. ‘The saga’ geeft alles behalve duidelijkheid. Zowel binnen de selectie als de technische staf maar vooral bij the Toon Army vraagt men zich af wat het maakt dat the take over nog steeds niet officieus beklonken is. Een ding is wel duidelijk, the Premier League is enorm afhankelijk van het grote geld uit Arabische landen vanwege de live tv-rechten. Zij zitten niet op een oorlog te wachten tussen twee naburige landen en men wil alles behalve partij kiezen aangezien er wellicht een gouden pot met honderden miljoenen (olie-)dollars aan hun neus voorbij gaat. Kortom, het is the Football Association (Engelse voetbalbond) die geen standpunt durft in te nemen en dat maakt de overname een strop.

Head Coach Steve Bruce:
Als je als Newcastle United zijnde wil doorgroeien ongeacht wel of geen overname, dan is Steve Bruce niet de juiste man. De erfenis van Rafael Benitez dapper tot zich genomen. Iedereen dacht aan degradatie met hem aan het roer. Men kende zacht uitgedrukt veel twijfels, Steve Bruce heeft alles behalve overtuigd als manager in the Premier League. Als Championship manager het een en ander bewerkstelligd maar daarop volgde gelijktijdig degradaties of ontslagen. Met name zijn tactische kennis is een struikelblok. Ook dit seizoen ging hij regelmatig hiermee op zijn bek. Men presteerde onder hem te wisselvallig, goede reeksen gingen af met enorme dompers incluis een paar fikse nederlagen. Daarbij moet ook Steve Bruce eerlijk erkennen dat het nodige geluk hem ook niet in de weg heeft gezeten en Newcastle United regelmatig met veel kunst en vliegwerk tot resultaat kwam. Dit mede door een uitblinkende goalie Martin Dubravka die de meeste reddingen als keeper heeft moeten verrichten van alle keepers in the Premier League. Alleen deze statistiek is al veelzeggend. Ja, hij heeft de verwachtingen overtroffen aangezien iedereen behalve enthousiast was over zijn intrede en we zijn ‘Thank God’ niet gedegradeerd.
Echter, is Steve Bruce nogmaals simpelweg niet de juiste man om Newcastle United naar een next level te doen tillen. Wanneer hij aan blijft, blijft de Club stagneren. Simpelweg geen tactisch wonder, geen know how hoe een stabiele Premier League Club te doen managen en bovenal geen know how hoe te moeten werken in de absolute (sub-)top van the Premier League. Aansluitend een ‘lack of ambition’, doelstelling om meer punten te halen dan zijn voorvanger Benitez kan alleen nog in theorie maar lijkt een lastige opgave. Als je daarbij al in de media roept dat ‘Newcastle slechts een paar punten onder staat als een sterk team als Southampton en je hier content mee moet zijn’ spiegelt alles wat deze man denkt en ambieert. Je krijgt mede vanuit the take over saga geen duidelijkheid over jouw positie maar the Toon Army weet immers allang wel beter! Dan geven wij jou die duidelijkheid maar. We geven Steve Bruce als rapportcijfer een 6. Ondanks dat hij een echte Geordie is, bedankt voor de bewezen diensten maar de Club moet verder en ‘your simply not the right manager’.

Selectie:
Er moet flink geherstructureerd worden om de Club tot een next level te brengen ongeacht take over of niet. Een paar posities zijn onze absolute achilleshiel en er lopen teveel spelers in de selectie rond die te blessuregevoelig zijn en sterker niet het niveau aankunnen.
Absolute sterkhouders: Martin Dubravka, Jonjo Shelvey, Matt Ritchie, Javier Manquillo (heeft zich vooral dit seizoen ontpopt als de beste back uit de selectie), Miguel Almiron, Allan Saint-Maximin, Isaac Hayden & Cairan Clark, laatste mits fit. Deze namen hebben structureel aangetoond Premier League waardig te zijn.
Doubts: Jamaal Lascelles, Florian Lejeune, Federico Fernandez, Paul Dummett, Sean Longstaff, Emil Krafth & Fabian Schar. Schrikbarend is dat in dit rijtje zich veelal (centrale) verdedigers bevinden, behalve Sean Longstaff. Men is simpelweg te vaak geblesseerd, presteert te wisselvallig of komt misschien zelfs te kort. Jamaal Lascelles is tot captain gebombardeerd maar is vooral voetballend de zwakste centreback. Wanneer een ieder fit zal zijn op die positie zal hij niet in de basis 11 voorkomen. Florian Lejeune is in potentie de beste centreback die we hebben, echter veel te veel blessures. Fabian Schar is een schim van het vorige seizoen maar in potentie ook de beste centreback. Federico Fernandez is een degelijke stand-in en heeft dit seizoen door veel absentie veel minuten gemaakt. Echter presteerde de Argentijn te wisselvallig. Paul Dummett is een local lad en een goede fullback, degelijk, betrouwbaar en hard werkend. Echter ook hij is te vaak geblesseerd. Sean Longstaff is een controleur, speelt soms puike wedstrijden maar valt ook regelmatig door de mand. Gezien zijn jonge leeftijd geen ramp, maar ook hij loopt te vaak tegen blessures aan. Emil Krafth ontpopte zich pas in de laatste weken tot een regelmatige vaste waarde. Moet zichtbaar wennen aan het niveau van the Premier League.
Simply not good enough: Christian Atsu, Dwight Gayle, DeAndre Yedlin, Joelinton & Yoshinoro Muto. Atsu kent slechts ‘flashes’ en is niet niveau Premier League. Meer een Championship speler of Eredivise, maar dat is echt zijn plafond. Dwight Gayle is een bewezen Championship spits maar komt niet alleen fysiek maar ook voetballend tekort in the Premier League ondanks dat hij paar keer trefzeker was de laatste weken. DeAndre Yedlin, onder ‘Rafa’ een vaste waarde maar hij maakt simpelweg te vaak dure en kostbare fouten. Een enorm snelle back, maar vaak te druistig en niet constant presterend. Joelinton, de beste man kan er niets aan doen de stempel te hebben ‘record signing’ maar komt op alle vlakken te kort. Hij maakt geen goals, hij staat vaak niet op de juiste plek, voetballend te traag. Het is dat hij als record aankoop wat krediet heeft maar je mag na een seizoen helaas toch concluderen dat hij een dure miskoop is. Zijn schuld? Nee, Ashley wilde ‘Rafa’ een trap nageven door een record signing te halen maar een ieder ziet dat Joelinton geen 40 miljoen pond waard is. Japanner Muto loopt hier inmiddels twee jaar rond zonder enkel perspectief, waiste of time and money.

Loanees / Out of Contract / Outloaned: Nabil Bentaleb, Valentino Lazaro, Danny Rose, Andy Carroll, Matty Longstaff, Jacob Murphy, Freddie Woodman, Achraf Lazaar, Rolando Aarons & Henri Saivet. Newcastle United huurde in de winter het trio Bentaleb, Lazaro en Rose. Allen met een optie tot koop. Naar mijn inziens komt alleen Valentino Lazaro in aanmerking voor een langer verblijf ondanks het saillante detail dat hij het minste speelde van de drie. Hoe dit zo? Bentaleb is een controleur op het middenveld en heeft niet aangetoond stelselmatig beter te zijn dan Isaac Hayden en/-of Sean Longstaff. Danny Rose is een linksback met een enorm prijskaartje maar heeft zelden echt overtuigd. Vooral in voetballend opzicht zwak. Hij is het niet waard om 14 miljoen pond neer te doen leggen. Rose heeft erkend graag permanent te willen blijven maar i.m.o. ‘no thank you’. Op zijn positie kan bovendien ook Manquillo, Dummett, en Clark uit de voeten. Lazaro dus, ja hij speelt met flair, snelheid en de intentie naar voren. Speelt als aanvallende linksback maar is meer een winger / flankspeler. Gezien zijn drive, atletisch en voetballend vermogen een echte versterking. Local boy Andy Carroll kent een aflopend contract en speelde al onder een prestatiecontract. Je wist wat je met de verloren zoon in huis haalde maar ondanks zijn tal van blessures nog steeds een ideale supersub om in je team te hebben. Carroll maakt en heeft simpelweg impact. Lang, sterk en een enorm aanspeelpunt. Wat mij betreft wederom eenjarig contract aanbieden. Matty Longstaff, net als broer Sean een local lad from North Shields. Ondanks potentie echter niet goed genoeg. Het gesteggel over contractverlening door ook veel te lang, graag of niet. Zijn droomdebuut tegen Manchester United niet echt door kunnen zetten. Op zijn positie bovendien al veel concurrentie. Jacob Murphy komt nu op huurbasis uit voor Sheffield Wednesday en komt simpelweg te kort. Een wederom verhuur of verkoop zal ideaal zijn. Freddie Woodman is een zeer talentvolle goalie maar komt schijnbaar niet in de plannen voor. Verscheidene keren uitgeleend, nu aan Swansea City. Met de interesse van Celtic een enorme kans dat Woodman permanent vertrekt. Zal in Tyneside dan vierde goalie worden, gezien zijn leeftijd geen optie aangezien hij slechts twintiger is. Achraf Lazaar, Rolando Aarons en Henri Saivet, het vergeten trio. Allen komen al jaren niet in de plannen voor, verscheidene keren uitgeleend geweest. Contract beĆ«indiging of voor een prikkie in de etalage is voor allen het beste.

Released: Jamie Sterry, Jack Colback & Rob Elliot. Trio mag op zoek naar een nieuwe werkgever als free agent.

New signings: Mark Gillespie, is a born and raised Geordie. Hij komt als free agent over van het Schotse Motherwell. Moet de concurrentie aangaan met Martin Dubravka en Karl Darlow voor een plek onder de lat.

Gerichte aankopen: Om te beginnen moet er een stabiele centreback komen die zijn sporen al verdiend heeft in een sterke competitie. Aansluitend een speler die niet blessuregevoelig is. Ja, we hebben een overschot aan centrebacks maar vele zijn wisselvallig en-/of blessuregevoelig. Bovendien liggen Jamaal Lascelles en Fabian Schar er lang uit vanwege blessures. Getuige dat the Toon vaak met een driemans centrum speelt, is versterking noodzakelijk. De vacature linksback ligt open ondanks aanwezigheid van Dummett, Manquillo (voorkeur rechts), Krafth en Clark (laatste is meer een centreback, mits fit nogmaals een sterkhouder). Valentino Lazaro zal op die positie kunnen spelen en komt wat mij betreft in aanmerking voor een permanente deal. Matt Ritchie fungeert ook als leftwinger en speelt wel eens fullback maar is meer een middenvelder, overigens een absolute sterkhouder. Een winger die zowel op links als voornamelijk rechts kan spelen is noodzakelijk. Allan Saint-Maximin speelt vanaf de rechterkant maar meer opties zijn er nu niet. Naar mijn optiek komt ‘ASM’ meer tot zijn als rechtsbuiten in een ander systeem. Impact en een absolute sterkhouder is hij! Twee spitsen, Newcastle United mist simpelweg een number ‘9’ en vooral een goaltjesdief. Gebrek aan scorend vermogen is overduidelijk zichtbaar. Gayle, Muto en Joelinton voldoen alleen niet en Miguel Almiron is meer een aanvallende middenvelder die zwerft als een valse nummer ‘9’. Een proven goalscorer is noodzakelijk en een getergde wissel met Andy Carroll idem.

Ik schrijf dit met enige bedenkingen qua realiteit. Wanneer the take over echt plaatsvindt, komen mijn stoutste dromen uit. Wanneer er geen take over is, krijgen we the same old song en zal the Sleeping Giant nog een lange slaap gaan houden. Ik ben bang dat men met cheapy Cunt Ashley op zo goedkoop mogelijke wijze een paar spelers haalt en wellicht een smaakverkoper verkoopt, kortom stagnatie blijft voortduren. De Engelse markt gaat open vanaf maandag 27 juli a.s. en duurt tot maandag 5 oktober a.s. Men wil zelfs binnen Engelse landsgrenzen transfers honoreren tot eind oktober, echter moet de FIFA hier wel mee akkoord gaan. Het nieuwe seizoen begint vrijwel zeker halverwege september.

One thing for sure: ‘Time for changing!’

Cheers, Teddy