Newcastle United speelde gisteren een uitduel tegen promovendus Cardiff City. The Toon startte wederom met dezelfde ‘elf’ als tegen Spurs. Bij the Bluebirds maakten aanwinsten Harry Arter (Bournemouth), Viktor Camarasa en de Deense spits Zohore hun debuut.

Het duel begint stevig en in een redelijk tempo. Matt Ritchie ziet namens Newcastle binnen drie minuten de eerste gele prent van dit duel. De Schot komt hard in en twee Cardiff spelers worden ‘gesandwiched’. Een paar minuten brengt Toon-goalie Martin Dubravka zichzelf enorm in de problemen. Bij een terugspeelbal wacht de Slowaak te lang met uittrappen en wordt zijn inzet geschampt door de Deense spits Zohore. De bal gaat het speelveld in maar dit had veel slechter kunnen aflopen. Even later gaf the Toon met Mohamed Diame onnodig een corner weg. Uit de resterende corner kopte Bamba richting doel en werd de bal weggehaald door Ayoze Perez. Newcastle United kende met Ayoze Perez haar eerste goede kans. Een aanval over rechts en een steekpass zette de Spanjaard aan het werk. Perez dribbelde goed en haalt verwoestend uit maar hij stuitte op de boksen van Neil Etheridge. Kenedy – hij speelde een onthutsend zwak duel – kende ook een goede kans maar de Braziliaan stuitte eveneens op Etheridge. Diezelfde Kenedy ontsnapte aan rode kaart. In een duel met twee Bluebirds raakte hij uiteindelijk de bal kwijt en deelde onder aanwezigheid van referee Craig Pawson een enorme doodschop uit aan Viktor Camarasa. Tot ieders verbazing ontging de referee dit. In Engeland is geen VAR dus ging het duel door. Echter waren de beelden overduidelijk en een schorsing is slechts een kwestie van tijd. Vlak voor rust kreeg Newcastle United vanuit kansrijke positie nog een vrije trap maar de inzet van Jonjo Shelvey belandde braaf in de handen van Cardiff-goalie Neil Etheridge. Half time score, 0-0.

Javier Manquillo werd tijdens de rust gewisseld. De Spanjaard kende al een gele prent en had een zeer moeilijke middag met Josh Murphy, de tweelingbroer van Jacob Murphy die bij ons speelt. Isaac Hayden nam de plek over van de Spaanse back. Het tweede bedrijf ving aan en eigenlijk keek men naar een typische Championship duel. Veel duelkracht, hoog tempo, veelal kick and rush en weinig tot geen verzorgd voetbal. Qua kansen was deze helft ook stukken minder. Her en der van beide teams dreiging maar geen uitgespeelde mogelijkheden dan wel grote kansen kwamen. Vanwege een paar fikse blessurebehandelingen plus de sending off van onze invaller Isaac Hayden (hij tackelde wild van achter en kreeg een directe rode kaart) kwam er 6 minuten tijd bij na de reguliere speeltijd. Newcastle United zette een aanval op en kreeg vanuit het niets een penalty. Een voorzet van invaller Yoshinoro Muto kwam op de armen van Cardiff-captain Sean Morrison. Referee Craig Pawson was resoluut en wees naar de stip. De slecht spelende Kenedy – die eigenlijk niet meer op het veld had moeten staan – stapte op en mistte deze buitenkans aangezien hij de penalty zwak inschoot en stuitte op penalty killer Neil Etheridge die tegen Bournemouth ook al een penalty wiste te stoppen. Dit zwakke duel die ging winnaar kende bleef steken op 0-0.

Al met al een zeer frustrerende middag in Wales. Een sending off plus een schorsing die eraan zit te komen voor Kenedy betekent dat manager Rafael Benitez kan gaan sleutelen aan zijn basis opstelling. Newcastle speelde daarbij een lange tijd met een man minder en kon weinig teweeg brengen. Volgende week zondag – 26 augustus – speelt men thuis tegen Chelsea.

Opstelling, goals, kaarten en wissels zie uitslagen.