Newcastle United speelde zojuist een uitduel in de 4e ronde van the Carabao Cup in Wales tegen Newport County. Newport County schakelde o.a. Watford en Swansea City uit dus the Toon was gewaarschuwd voor the League Two side. The Magpies begonnen met een sterke opstelling. Enkele basiskrachten kregen rust of begonnen op de bank maar namen als Almiron, Carroll, Shelvey, Fernandez, S. Longstaff en Manquillo stonden aan de aftrap. Wissels Murphy, goalie Gillespie en Krafth startte eveneens in de basis. Lewis en Fraser maakte de starting line-up compleet.

Het duel werd live uitgezonden op Sky Sports en voorafgaande wedstrijd werd een Newcastle United supporter uit Newport geƫerd. De jongeman had de vurige wens om zijn geliefde team ooit in zijn stad te mogen zien spelen maar een hardnekkige ziekte 12 jaar geleden gooide roet in het eten. Zodoende werd zijn gezicht volledig afgebeeld in het uitvak.

In de 5e minuut kwam de schrik zowaar te boven. Newport County was meteen doeltreffend. Een schot van 25 meter volgde waar de bal eerst op de lat deed eindigen (Twine) maar in de rebound schoof Abrahams de bal richting doel waar onze goalie Gillespie uiterst ongelukkig uitzag bij zijn ”redding”; 1-0. Een leeg Rodney Parade kende zodoende toch nog een hard gejuich. The Toon kende meer balbezit maar bracht veel te weinig. Een harde voorzet van Murphy ging voorlangs. Daarbij liet het bij vlagen onthutsend zwak voetbal zien met onnodig veel balverlies. Met name Shelvey speelde een draak van een match en kreeg terecht een gele prent na een harde tackle. Pas in de 20e minuut liet the Toon zich voor het eerst gelden. Murphy loste in kort tijdsbestek twee goede schoten maar Newport County-goalie Townsend verrichte twee goede saves. Bijna kwam de thuisploeg op 2-0 nadat Dolan – even daarvoor maakte de zwak spelende S. Longstaff een domme overtreding net buiten the box – een free kick rakelings naast schoot. In de dertiger minuten zette the Toon zowaar aan en was men dreigend met Murphy en Fraser maar beide troffen geen doel. Die druk hield aan maar ook Shelvey kon geen doel treffen. Dit overigens na een goed lopende aanval aangezien de Engelsman een zwak schot vanuit de draai leverde. Dit terwijl aan de andere kant Bennett de 2-0 op de schoen had maar hij uiteindelijk, onbegrijpelijk, van dichtbij de bal over het doel schoot. De wederom dreigende Murhpy was vlak na dit voorval gretig en was hard op zoek naar een treffer maar een schot van hem net buiten the box ging diagonaal naast het doel. We naderden het eind van dit bedrijf en er kwam vier minuten extra tijd bij. In deze extra tijd was Newport County zeer close tot een grote score. Na een gevaarlijke voorzet van Sheenan kreeg Amond de bal en schoot hij gevaarlijk diagonaal maar de bal ging rakelings over. Een zeer zwakke eerste helft van Newcastle United was het toneel en men stond terecht 1-0 achter. Uitschakeling was slechts een helft nabij.

Waar vele spelers rijp waren voor een wissel, in zekere zin Shelvey en Carroll, greep tactisch onbenul Steve Bruce weer eens niet in en gingen twee ongewijzigde teams de wei in voor the second half. Men is wel gelijk dreigend. Dit na een voorzet van Fraser was het opnieuw Murphy maar bij de tweede paal werd zijn inzet geblokt en restte een corner waar niets uit voort kwam. De druk hield aan. Na een fantastische pass van S. Longstaff stuitten zowel Fraser als in de rebound Almiron op Newport-goalie Towsend. Het spel lag daarna vervolgens een tijd stil vanwege een blessurebehandeling van Bennett waar een hechting geplaatst moest worden. Met nog een klein half uur op de klok greep ‘cabagge head(-coach) Bruce’ eindelijk in. Joelinton en Wilson kwamen in de ploeg voor Carroll en Almiron. Wilson liet zich gelijk gelden en zette een combinatie op met Murphy die richting doel liep maar opnieuw naast schot, vizier stond vanavond niet op scherp voor de rappe flankspeler. Schar kwam met nog 20 minuten op de klok in de ploeg om hiermee zijn rentree te maken. Dit vanwege een ernstige schouderblessure waar hij maanden mee kampte. Hij verving de Zweed Krafth. Meteen liet hij zich gelden bij een corner waarin zijn inzet naast ging. Murphy dacht ‘ik probeer nog eens te schieten’ en was weer dichtbij maar zijn schot ging naast. Dit was zijn zevende attempt on target. Met nog een kwartier op de klok tikte de tijd weg en was uitschakeling niet ver meer verwijderd. Newcastle bleef drukken, zoeken en jagen maar Newport County bleef overeind en was hard op weg naar een bekerstunt. Zelfs na een fantastische aanval en guess who…. jep Murphy kreeg – na een goede voorzet van Fraser – de bal er weer niet in aangezien zijn inzet van dichtbij gestopt werd door een zeer sterk keepende Townsend. Het geduldige zoeken werd uiteindelijk beloond door een fantastisch doelpunt van de zwak spelende Shelvey. De middenvelder kapte, draaide en legde aan en schoot diagonaal de bal al krullende naar de verre hoek, 1-1. Na deze gelijkmaker kreeg the Toon een corner en kon Wilson vrijuit inkoppen maar van dichtbij knikte hij de bal over. De klok naderde 90 minuten en er kwamen zes minuten added time bij. Voor beide ploegen was er nog tijd om penalty’ te doen ontlopen. The Magpies zette een flink slotoffensief in waarin Murphy met een hard schot stuitte op de vuisten van Townsend en er een gevaarlijke voorzet nipt voorlangs ging. Uiteindelijk in the dying seconds werd een inzet nog van de doellijn gehaald bij Newport en werd de rebound van S. Longstaff geblokt in the box. Op Rodney Parade volgde na the final whistle alsnog de penalty shoot out.

Deze werd uiteindelijk gewonnen door The Toon. Dit met overigens met heel veel pijn en moeite, 5-4.