Newcastle United speelde gisteren tegen Manchester City voor een plek op Wembley binnen het kader van the Emirates FA Cup. Bij the Toon stond Karl Darlow onder de lat, was Hayden op tijd fit en speelde Sean Longstaff op het middenveld aangezien Jonjo Shelvey geblesseerd was. Aanvaller Andy Carroll kreeg de voorkeur boven Joelinton. Bij the Citizens ontbrak Sergio Aguero.

One way traffic, kans na kans kreeg City. Riyah Mahrez schoot enkele keren rondom the box gevaarlijk in. Een vrije doelpoging kwam in the Gallowgate end en een krullende lage diagonale inzet ging rakelings naast. Ondertussen verrichtte Karl Darlow twee puike reddingen op inzet van Raheem Sterling en trof Jesus met een listig hakje het zijnet. Het was een wonder dat Newcastle United niet op een achterstand stond. Manchester City was veruit de betere, sterker nog men was dominant en the Toon werd de gehele tijd onder druk gezet. De tactiek pakte ook nog eens bijzonder slecht uit. Amper balbezit en mits in balbezit uiterst slordig, vele spelers haalden hun niveau niet en dan ben je kanonnenvoer. Ironisch was dat de eerste goal voort kwam uit een strafschop. Kevin de Bruyne bracht de bal gevaarlijk in en centreback Schar – die een keer in de basis mocht starten – maakt een uiterst domme duwfout en referee Lee Mason wees resoluut naar de stip. De jarige de Bruyne geeft zichzelf een presentje door de bal rustig laag in de verre hoek te mikken, 0-1. City bleef door denderen en the Toon staat voor joker in eigen huis. Ja, je kunt de mindere zijn en je tactisch aanpassen maar de uitvoering was ronduit schandalig en je kreeg de indruk dat de betitelde ‘match of the season’ geen gehoor had bij de spelers en Head Coach Steve Bruce. Newcastle kreeg met Andy Carroll – die op een long island icea tea bevond maar desondanks goed speelde – een poging maar de boomlange aanvaller schoof een inzet in de handen van de City-goalie. Vlak voor rust kopte Laporte een corner goed in door de bal diagonaal in te knikken maar zijn inzet ging rakelings over, half time score 0-1.

Na rust the same old song, kansloze missie. Ondertussen was de loting al verricht door ex-Geordie legend Alan Shearer en de winnaar van dit onderonsje treft op Wembley in de halve finale Arsenal. De 0-2 was slechts een formaliteit en zo geschiedde. Raheem Sterling kreeg de bal, sneed goed naar binnen en haalde randje box diagonaal uit. Zijn schot was hard en laag, Karl Darlow kende geen antwoordt op dit schot en de bal lag in het net, 0-2. Even daarvoor mistte invaller Dwight Gayle namens the Magpies een niet te missen kans door van dichtbij hoog over te schieten, illustrerend en de goal van Sterling was de deksel op de neus. De wedstrijd was al een geruime tijd maar na de 0-2 simpelweg game over. Newcastle bleef door modderen, City nam gas terug en kreeg nog de nodige kansen maar men wist het net niet te vonden. Al met al een schandalig optreden van the Toon in eigen huis. Dat kwaliteitsverschil overduidelijk te zien was, prima. Dat je dan je meerdere moet erkennen, prima. De manier waarop men verloor, onacceptabel!