Newcastle United begon haar Premier League campagne 2019-2020 met een thuisduel tegen Arsenal. Dit duel stond bekend als the boycott game. Naar verluidt kwamen toch zo’n 47.000 toeschouwers naar het stadion al hebben wij zo onze twijfels aangezien her en der veel lege stoeltjes waren te zien. De atmosfeer was niet zoals we die van ons stadion gewend zijn. Bij the Toon begon alleen aanwinst Joelinton in de basis en bij Arsenal alle nieuwelingen op de bank.

Het eerste bedrijf is leuk en er gebeurd genoeg. In de eerste 20 minuten kende Arsenal het meeste balbezit maar was the Toon dreigend met Almiron en Joelinton. Laatste krijgt een goede kans na een omschakelmoment. Over rechts komt de bal bij Matt Ritchie die met een gemeten voorzet de Braziliaan weet te vinden bij de eerste paal. Joelinton kopt de bal diagonaal en ziet de header rakelings naast gaan. Arsenal leek wakker geschud en kroop uit haar schulp. Men zet een goede aanval op en Pierre-Emerick Aubameyang ontsnapt the offside trap en komt oog in oog met onze goalie Martin Dubravka. De Afrikaan vuurt maar stuit op de vuisten van onze Slowaakse goalie, uit de resterende corner volgde niets. Voor de neutrale toeschouwer een leuk duel wat verder vorderde en ook kansen voorbij kwamen. Jonjo Shelvey haalt met een volley hard uit en raakt de paal. Uit de resterende corner volgt er dreiging maar geen treffer en was het weer Joelinton die met een knappe individuele actie zich fraai wist te slalommen en te schieten maar zijn schot kwam in de handen van Arsenal-keeper Bruno Leno. Aan Arsenals zijde zagen wij een enorme kans voor Henrich Mchitarjan maar hij schoot de bal hoog the stands in. Een vermakelijke eerste helft eindigde in een 0-0 ruststand.

De tweede helft is stukken minder leuk en bovenal vanuit Newcastle oogpunt zeer pover. Er gebeurd niets totdat de dan net ingevallen Jetro Willems een foute inschatting maakt. Een breedtepass van captain Jamaal Lascelles komt niet bij onze landgenoot aangezien Willems de bal volledig mis tast en zich heel simpel de les laat lezen door Miles-Naitland. De opstomende back geeft Aubameyang de bal die voor goalie Dubravka komt en met een listige chip de bal in het net stift, 0-1. Het verdere verloop zet ons echt te denken. Er is totaal geen game plan en Matt Ritchie als controleur liep het tactisch plan van Steve Bruce volledig de mist in. Het duel bloedt dood en ook invaller Allan Saint-Maximin kan geen potten breken. Zowaar kregen the Geordies nog bijna een treffer maar Fabian Schar raakte met zijn inzet de paal. Final score, 0-1.

Een zeer teleurstellende en bedenkelijke tweede helft. Dit duel verdiende op basis van de tweede helft geen winnaar maar kinderlijk verdedigen en ook zwak tactisch ingrijpen (er was na de treffer totaal geen game plan) voorzag ons een nederlaag. We kunnen nu al concluderen dat dit wederom een heel lang, vervelend en frustrerend seizoen kan gaan worden.

Next game; Zaterdag 17 augustus, Norwich City away.