Newcastle United speelde gisteren een ‘do or die’ wedstrijd tegen Cardiff City. Manager Rafael Benitez mistte een flink dosis aan basisspelers; Paul Dummett, Jonjo Shelvey, Kenedy, Federico Fernandez en Mohamed Diame waren allen geblesseerd. Zij werden vervanger door Sean Longstaff, Fabian Schar en Isaac Hayden. Matt Ritchie ging naar de leftback position. The Toon speelde in een 5-3-2 formatie. The Bluebirds uit Wales konnen alsnog een beroep doen op loanee Niasse die overkwam van Everton.

The Toon liet Cardiff City trachten het spel te maken en wij speelde puur op de counter. Cardiff City kon weinig teweeg brengen en Newcastle oogde wat gezapig. Dit was voor de neutrale toeschouwer niet bepaald een leuke vertoning. Vanuit een corner kon Ayoze Perez gevaarlijk inkoppen, zijn header werd gepareerd door goalie Neil Etheridge. Vervolgens gebeurde er een lange tijd niets, totdat Zwitser Schar de bal oppikte op onze helft. Hij begon aan een dribbel like ‘a walk in the park’ en uiteindelijk besloot de Zwitser uit te halen. Zijn schuiver ging diagonaal naar de verre hoek en met uiterste precisie lag de bal in het netje, 1-0.  Hierna namen wij de controle en was er dreiging. Cardiff City oogde inspiratieloos en liet een hele povere vertoning zien. Zowaar schoot Victor Camarasa de bal rakelings over. Een easy game so far zonder groots voetbal, half time score 1-0.

In de tweede helft begon Newcastle United sterk. Via een omschakeling werd uiteindelijk Perez gelanceerd. De Spanjaard hield lang staande, draaide en schoof maar doelman Etheridge voorkwam een treffer. Salomon Rondon ving de afvallende bal op en schoot vol op het gelaat van Cardiff City speler Joe Bennett. Rondon was uiteindelijk sportief om de terugkerende bal over de zijlijn te schieten aangezien Bennett veel pijn kende. Ondertussen was the Toon Army overduidelijk hoorbaar, eigenaar Mike Ashley was op de tribune en werd op negatieve wijze terecht bejegend. The Fat Cockney bastard kreeg meerdere spreekkoren over zich heen wat volgde met positieve chants richting manager Rafael Benitez. Na een opknap beurt volgde er een tijd weinig totdat Newcastle opnieuw een corner kreeg. Matt Ritchie trapt af en via het hoofd van onze captain Jamaal Lascelles belandde de bal bij Schar die van dichtbij met zijn ‘family jewells’ de bal in het net wist te krijgen, 2-0. Geen vuiltje aan de lucht en de drie punten zijn binnen. Cardiff City werd bij vlagen nog gevaarlijk met name via corners. Manga en Bamba (hun centrale duo) konden headers teweeg brengen wat leven bracht in onze box maar met kunst en vliegwerk bleven we overeind. Ook wist de sterk spelende Fabian Schar met een perfecte tackle een gevaarlijke voorzet te blokkeren. Newcastle kreeg ondertussen met Christian Atsu vanuit de counter nog een mogelijkheid maar de Afrikaan schoot na een actie de bal naast het doel. Uiteindelijk weten the Magpies in stoppage time uit te breken, vanuit eigen box werd de bal via een aantal touches rondgespeeld en werd Rondon de diepte ingestuurd. De goed spelende targetman Rondon hield de bal vast, dribbelde en gaf de bal uiteindelijk laag voor. Ayoze Perez kwam goed voor zijn man en wist simpel de bal binnen te tikken, 3-0. Een effectief spelend Newcastle pakte drie hele belangrijke punten. Final score, 3-0.

Een absolute must win werd winnend afgesloten met ruime cijfers. Tot zover onze grootste thuiszege en tevens een clean sheet. Fabian Schar was onze man of the match en is na de Belgische reus Albert de tweede verdediger die tweemaal wist te scoren. Volgende week volgt een FA Cup duel op St. James’ Park tegen Watford. Daarna volgen twee loodzware Premier League duels tegen respectievelijk Man.City (thuis) en Spurs (uit).